“Wie niet meet, wie niet weet”

Juli 2017 plaatste het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard dat er in de Eendragtspolder de giftige blauwalg, Aphanothece stagnina, geconstateerd was. Deze blauwalgsoort wordt als potentieel toxisch gekwalificeerd en kan dus giftig zijn voor mens (sporters) en dier (honden).

De blauwalg gooide vorig jaar roet in het eten van de triatlon die zaterdag 15 en zondag 16 juli werden gehouden op de Willem-Alexander Baan.

Opmerkelijk is dat het Hoogheemraadschap telefonisch geen uitspraak durfde te doen wat de risico’s zijn voor roeiers op de Willem-Alexander Baan. Nog opmerkelijker is het dat het Hoogheemraadschap op de website vermeld dat er in 2018 geen metingen naar blauwalg gedaan zullen worden. Dit met de opmerking op de website dat er alleen metingen in de officiële zwemwateren uitgevoerd zullen worden en de Eendragtspolder hier niet bij hoort.

Opmerkelijk want roeiers komen zeker in aanraking met water en ook de plaatselijke jeugd uit Zevenhuizen en de roeiers steeds vaker zwemmen in de Willem-Alexander Baan. Maar ook laten veel hondenbezitters de hond uit langs de roeibaan.

Op de Kralingse Plas is vanaf 11 mei 2018 een negatief zwemadvies, maar op de Willem-Alexander Baan worden voor het gemak geen metingen naar blauwalg uitgevoerd.

De Topsport Academy lijkt zich als enige zorgen te maken om het welbevinden van sporters.