Niels Beks van topatleet naar toproeier

Op een maandagochtend  in maart  hebben Thomas Notermans en Ronald Florijn trek in een goed kopje koffie. Natuurlijk is het cafeetje in de buurt dicht.

Thomas en Ronald zoeken hun behoefte aan koffie dan maar bij de dichtstbijzijnde sportcomplex Nenijto, de thuisbasis van Rotterdam Atletiek.

Niets vermoedend vragen Thomas en Ronald aan de dame aan de bar of er misschien koffie is. De dame achter de bar gaat gelijk een vers kopje koffie zetten.

Ronald begint de dame achter de bar zijn verbazing uit te spreken, hoe het kan dat atletiek zo populair is. De identificatie van een atletiek topper is immers, klein en licht of  groot en explosief. Volgens Ronald hebben de meeste Nederlanders een verkeerde voorstelling van deze sport.

Bij het tweede kopje koffie komt er opeens een jonge man binnen gewandeld. Lang en ongeveer 85 kg is de inschatting. Ronald roept direct: “Dit is een roeier, wat doet die kerel op een atletiek vereniging?”

Even voorstellen Niels Beks:

  • Geboren: 29 september 1998
  • Nationaliteit: Nederlandse en Nieuw Zeelands
  • Sport: atletiek
  • Resultaten: 200 meter NK junioren 2017 in 22.74, 60 meter finale 7de plaats
  • Studie: Business Administration Rotterdam School of Management
  • Ambitie: toproeier

Wellicht nog veel opmerkelijker is dat de mevrouw achter de bar niemand minder is dan Marjan Olyslager. Marjan is een voormalig Nederlandse atlete, die gespecialiseerd was in het hordelopen. Ze is drievoudig Nederlands recordhoudster en was twaalfmaal Nederlands kampioene in deze discipline tevens deelneemster aan de Olympische Spelen in 1984 en 1988. Marjan is RTC coach-trainer Rotterdam atletiek.

Marjan Olyslager is direct in het gesprek voorstander om Niels Beks aan het roeien te krijgen, omdat zij meegaat in de redenatie dat Niels Beks geen Olympisch Kampioen in de atletiek gaat worden en er wellicht kansen zijn in het roeien.

Op dit moment is Thomas Notermans de coach van beginnend toproeier Niels Beks.

Rotterdam is hopelijk een roeitopper rijker.